Tali

In: Business and Management

Submitted By mydearlexi
Words 683
Pages 3
Role and Functions of Law

Talitha Foltz
July 29, 2013
Law 421
Professor Reed

Role and Functions of Law in Business and Society The law supplies many roles within business and society. Laws regulate ethical standards and social behavior. By doing this, the goal is to allow society to run more efficiently. The law provides expectations, while providing rules of conduct, measures to enforce those rules, and a means for settling disputes (Mallor, 2011) Laws are not limited to just governing a checks and balances for the general population. It also allows for checking the government and their power. It can enable for economic growth and social justice. It is important to note that without laws to govern the actions of people and businesses, society would not be able to function effectively, and commerce would likely collapse.
The functions of law are extremely complex and need to be broken down into several sections. These include constitutions, statutes, common law, administrative regulations and decisions, treaties, ordinances, and executive orders (Mallor, 2011).
Constitutions
The constitution is the overall higher law because it provides the fundamental principles of both state and federal law. This is done by creating branches of government that limits and also allows each branch to conduct certain rights and powers, specifically those which limit individual rights.
Statutes and Common Law
A statute law is a law that is enacted by representatives of the legislative branch of the government. Administrative regulations are similar to statutes, but are enacted by administrative agencies instead of elected representatives. Common law, on the other hand, is based on prior court decisions. These laws are applied when cases are not governed by other types of law (Mallor, 2011).
Treaties, Ordinances, and Executive Orders
Treaties are contracts that bind…...

Similar Documents

Abckjhjkbnm, Hjkhj

...inci. Nak murah beli yang Taiwan, nak yang baik beli yang made in Japan. Kalau nak pasang tiles yang bersaiz 24 inci (2 kaki) kena beli yang boleh potong 2 kaki punya tiles, tapi mahal sikit. Jepun punya dekat RM700. Kat pasar malam panjang sejengkal RM10 pun dah leh guna kalu korang pandai wooo. [pic][pic] *Budget murah – Pinjam ngan abang ipar (tukang rumah). 2) Penimbang Air / Spirit Levelling - gunanya untuk memastikan tiles yang dipasang adalah sama rata atau sedikit kecerunan bagi bilik air. [pic] *Memang dah ada dalam simpanan. 3) Tukul Getah - untuk mengetuk bagi meratakan tiles yang akan dilekatkan dilantai atau dinding. [pic] *Memang dah ada dalam simpanan. 4) Tali / benang - yang direntang untuk memastikan tiles yang dipasang adalah lurus. [pic] *Beli tali nelon / tali main wau. 5) Playar – Stanby untuk upih tepi membentuk lengkuk seperti bucu atau seumpamanya. [pic] *Memang dah ada dalam simpanan. 6) Sudip simen dan baldi - untuk bancuh simen. [pic] *Memang dah ada dalam simpanan. 7)Simen / Cement hitam (yang diguna untuk buat rumah tu) [pic] *Order 2 @ 3 beg / kapit / guni lagi. 8) Simen / Cement Tiles / grout (yg dah diwarnakan/ pigmented cement) - untuk disapu pada garisan antara tiles(ada pelbagai warna - berdasarkan warna tiles yang akan dipasang. (putih, hitam, merah @ hijau) [pic] *Beli yang warna hijau. 9) Selipar Jepun terpakai / Baldi / Sponge / Air – untuk kekemasan *Memang dah ada dalam simpanan. 10) Paku......

Words: 1350 - Pages: 6

Multimedia

...udang mahal belilah beberapa ekor untuk top up umpan lain yang kita ada. Umpan tapa pula selalunya kita dengar adalah umpan yang paling efektif memikat baung. Saya tidak pernah menggunakan umpan jenis ini tetapi saya pernah dengar otai-otai pantai banyak menggunakan sotong tapa untuk memikat pari. Saya sendiri pasa satu petang setelah kehabisan umpan, saya terjumpa seekor sotong yang sudah berbau dan dihurungi lalat. Kerana gian nak memancing saya pun kutip dan gunakannya tanpa memberi apa-apa harapan langsung untuk menarik apa saja ikan. Tapi kalau rezeki sudah di tangan, umpan sotong busuk itu telah memikat seekor pari yang beratnta dalam 3-4kg….malangnya saya terlepas pari tersebut apabila sudah di pantai kerana tali yang saya gunakan waktu itu hanya lah tali 5 paun. Bulus yang saya cari pari yang mengena. Jadi saya membuat andaian bahawa barangkali pari sememangnya suka umpan yang berbau. Saya perhatikan semilang juga begitu. Umpan roti pula saya gunakan untuk memikat ikan belanak atau todak. Bila kita nampak kawanan ikan itu bermain, tabur lah sebanyak mana roti yang kita dah koyak kecil-kecil. Bila kita nampak kawanan ikan itu menyerbu roti itu, cangkuklah mata kail (guna saiz kecil) dengan cebisan roti tu dan balinglah berdekatan mereka. Harapan kawan-kawan untuk memikat mereka melebihi 60%. tapi jangan guna batu atau plampung yang boleh menakutkan mereka. kalau mereka takut semua akan lari. jadi kena-hati-hati dan gunalah talih dibawah 5 paun kalau boleh. Guna......

Words: 1483 - Pages: 6

Organization Studies

...sistemi di comunicazione e di informazione, di cambiamento e di sviluppo. Nessuno di questi è un unico campo di studio indipendente anzi, costituiscono complessivamente una comprensione provvisoria della complessità delle organizzazioni senza fornire un sapere cumulativo del fenomeno. È un dato di fatto che le prospettive sulle organizzazioni, sviluppate in tempi diversi continuano a coesistere ed ancora evolvono in reazione ad un altra prospettiva. Questo è il motivo per il quale alcuni studiosi preferiscono affrontare tali contributi sotto l'etichetta più ampia di studi organizzativi. Prospettiva storica Teoria dell'organizzazione è riconosciuta come l'area all'interno studi di organizzazione che ha un ricco e più antico patrimonio intellettuale. Mentre temi e problemi affrontati oggi all'interno dell'organizzazione studi sono stati sicuramente affrontato in passato di grandi progetti, come le piramidi, i cinesi parete o l'Arsenale di Venezia, tali questioni sono state lasciate all'archeologia, nonostante qualche rara eccezioni (Zan 2004). Studiosi Organizzazione ritengono che solo nel corso degli ultimi 100 anni, studi di management e di organizzazione si sono sviluppati in una disciplina delle scienze sociali, un corpo di pensare e di scrivere che cerca di descrivere, spiegare e-almeno nel intento originale anche-influenza, ciò che accade in organizzazioni e imprese. Smith, Marx, Durkheim, Taylor e Fayol fornito contributi fondamentali per la gestione......

Words: 454 - Pages: 2

Lompatan

...Berikut adalah jenis- jenis latihan Plyometric: 1. Bounding (memantulkan diri) Lompat ke depan dan belakang dengan kedua kaki dari posisi berdiri secara berulang – ulang. Lakukan secepat mungkin dan cobalah untukmeraih dua poin penting yaitu tingginya lompatan dan jauhnya lompatan. 2. Lateral Cone Hop (lompat Corong) Lompat melewati corong atau benda sejenisnya, biasanya untuk rambu jalan dan latihan fisik, lakukan menyamping dari kanan ke kiri dan sebaliknya. Percepat gerakan lompat dan tahan selama mungkin di udara. 3. Box Jump ( lompat Balok) Lompatlah dari tangga atau balok dengan tinggi sekitar 70 cm, lakukan lompatan spontan setinggi mungkin. Hati – hati dengan pendaratan, lakukan seaman mungkin. 4. Skipping ( Lompat Tali) Lakukan skipping, kali ini dengan cara yang berbeda yaitu dengan mengangkat lutut setinggi mungkin saat melompat dan mengambil arah maju, alias bergerak ke depan. 5. Squat Lunges Latihan untuk memperkuat otot kaki dengan cara berikut, untuk pemula tanpa membawa beban,untuk latihan selanjutnya disertai beban, tujuan akhirnya seberat ½ berat tubuh sendiri. Posisi berdiri, melangkahkan kaki ke depan selebar mungkin, tekuk lutut hingga membentuk sudut 90 derajat. 6. Step –Up ( Lompat ke atas) Latihan melompat bergantian kaki kiri dan kanan secara cepat ke atas balok dengan ketinggian sekitar 12 inch. Untuk pemula tanpa beban, tujuan akhirnya mampu melakukan latihan ini dengan membawa beban seberat ½ berat tubuh. 7. Rim......

Words: 1735 - Pages: 7

Huhuhuhhuhuhuhu

...GAJET JENIS-JENIS TALI 1. Nylon / perlon * Ringan * tidak mendap ain * cepat cair(haba) * mudah putus bila bergesel) * sesuai untuk menyeberangi sungai * tidak sesuai untuk mendaki 2. Hawser-laid * Berat * mendap air * dikenali juga sebagai tali belati/manila * tahap anjalan rendah * tidak sesuai untuk mendaki kerana keanjalan kurang * saiz besar * diperbuat daripada pintalan jut 3. Kernmantel * Ringan * Tidak telap air * lembut dan kuat * tahap anjalan tinggi * berbagai-bagai saiz 9/11/13 mm * tahan geseran 4. Polyster (terry-lane) * Kekukuhan tinggi walaupun basah * Ketahanan haba dan pancaran matahari * Tahan geseran * Mudah rosak jika terkena alkali * Digunakan untuk kerja-kerja keselamatan 5. Wire rope * Diperbuat daripada steel * Tidak digunakan untuk kerja-kerja menyelamat * Digunakan untuk kerja-kerja keselamatan seperti tangga dan lain-lain BAHAN ASLI UNTUK PEMBUATAN TALI i) MANILA HEMP – Pokok tempatan di manila ii) SISAL (sejenis pokok) – Tali ini cepat kembang dan licin bila basah iii) COIR (sabut) – Dari serabut kelapa dan kebanyakannya digunakan di laut kerana ia ringan dan timbul iv) COTTON (kapas) – Elastik, lembut tapi cepat rosak jika bengkok BAHAN BUATAN MANUSIA * Nylon * Polyster (terrylane) KEROSAKAN TALI SECARA MEKANIKAL * Geselan kerana terputusnya fibre * Menggunakan tali melalui......

Words: 890 - Pages: 4

The Health's Promotion in Adolescence: Internet and Sexuality

...“stile di vita” e lo “stress psico-sociale” contribuiscano in maniera sostanziale alla morbilità ed alla mortalità nei Paesi industrializzati. Ecco perché proprio alla fine degli anni Settanta, lo sviluppo della “psicologia della salute” viene inteso come “campo integrato di conoscenze psicologiche che mirano al mantenimento della salute, alla prevenzione della malattia e all'indicazione di modalità di adattamento alla malattia stessa” (Stroebe, W., Stroebe, M., 1995). La linea di sviluppo della disciplina ha fatto si che si individuino come campi di azione: la promozione dei “comportamenti di salute” (health behavior) e di stili di vita sani, da un lato; la gestione della malattia e dei “problemi di salute“ dall'altro. Tali campi d'azione vengono successivamente declinati in maniera differente a seconda dei diversi autori che si occupano di “psicologia della salute”. Ad esempio secondo Flick (1995), i compiti della psicologia sociale della salute sono individuabili nello “sviluppo di teorie, nella valutazione delle qualità, nello sviluppo di metodi adeguati e nella riflessione critica”. Petrillo (ibidem) pone invece l'accento sull'ambito di pertinenza dell'intervento, sostenendo che la tradizione della psicologia della salute non si limita all'intervento individuale sulla singola persona, ma applica tale intervento anche al piano istituzionale, di comunità sociale e di “professionalizzazione delle scienze della salute”. A “livello......

Words: 36966 - Pages: 148

Pengakap

...serta barisan AJK KRS.. 2. Mendaftarkan diri sebagai anggota KRS. 3. Mengetahui isi kandungan per-lembagaan dan kadar yuran KRS. 4. Membincangkan aktiviti yang akan dijalankan sepanjang tahun. | Semua pelajar 1. Pelajar-pelajar diperkenalkan dengan guru penasihat dan ahli jawatankuasa KRS. 2. Pelajar-pelajar baru mendaf-tarkan diri sebagai ahli. 3. Pelajar-pelajar lama men-daftarkan diri semula sebagai ahli. 4. Memaklumkan kepada pelajar-pelajar isi kandungan perlem-bagaan KRS. 5. Memaklumkan juga kepada pelajar-pelajar tentang kadar yuran yang perlu mereka ba-yar berdasarkan keputusan mesyuarat agung lalu. 6. Membincangkan aktiviti KRS sepanjang tahun. 7. Menerangkan keperluan KRS (uniform lengkap, kemeja-T, buku log, tali dll.) | 1. Borang keah-lian. 2. Surat lantikan AJK. 3. Buku rekod ke-hadiran kokuri-kulum pelajar. 4. Buku log kokuri-kulum. 5. Perlembagaan KRS SMK Chaah. | 2 | Memahami tujuan penubuhan KRS | Pada akhir aktiviti perjumpaan, pelajar-pelajar dapat … 1. Menghuraikan rasional dan matlamat penu-buhan KRS. 2. Menceritakan tentang sejarah penubuhan KRS 3. Menerangkan tentang logo, bendera dan lirik lagu KRS. | 1. Menerangkan kepada pelajar-pelajar tentang rasional dan matlamat penubuhan KRS. 2. Menjelaskan kepada mereka tentang pengasas KRS dan sejarah penubuhannya. 3. Menerangkan kepada mereka tentang maksud logo, bendera dan lagu KRS. | 1. Buku rekod ke-hadiran kokuri-kulum pelajar. 2. Buku log kokuri-kulum.......

Words: 2562 - Pages: 11

Economi

...Persamaan Gelombang Berjalan- Pada sebuah tali yang panjang diregangkan di dalam arah x di mana sebuah gelombang transversal sedang berjalan. Pada saat t = 0, bentuk tali dinyatakan: y = f (x) ……………………………………………………… (1.11) dengan y adalah pergeseran transversal tali pada kedudukan x. Bentuk gelombang tali yang mungkin pada t = 0 ditunjukkan pada Gambar. Pada waktu t gelombang tersebut berjalan sejauh vt ke kanan, dengan v menunjukkan besarnya kecepatan gelombang, yang dianggap konstan. Maka persamaan kurva pada waktu t adalah: y = f (x – vt) ……………………………………………. (1.12) Persamaan (1.12) adalah persamaan umum yang menyatakan sebuah gelombang yang berjalan ke kanan, di mana x akan semakin besar dengan bertambahnya waktu, dan secara grafis ditunjukkan pada Gambar 1.11(b). Apabila kita ingin menyatakan sebuah gelombang yang berjalan ke kiri, maka: y = f (x + vt) ……………………………………………….. (1.13) Untuk sebuah fase khas dari sebuah gelombang yang berjalan ke kanan berlaku: x – vt = konstan Maka dari diferensiasi terhadap waktu akan diperoleh: dx/dt = v Dengan v adalah kecepatan fase gelombang. Untuk gelombang yang berjalan ke kiri kita memperoleh kecepatan fase gelombang adalah -v. Persamaan gelombang tali pada waktu t = 0 dinyatakan: y = A sin (2π/λ)x ……………………………………………… (1.15)   Gambar 1.6 Gelombang yang merambat pada seutas tali beruva kurva sinus Bentuk gelombang tersebut adalah sebuah kurva sinus, ditunjukkan pada Gambar 1.12. Pergeseran maksimum, A, adalah amplitudo kurva......

Words: 1495 - Pages: 6

Docx

...ECOLOGIA COME PROBLEMA GLOBALE Fin dai tempi antichi la natura fornisce agli uomini tutto ciò di cui hanno bisogno: l’aria, il cibo, l’acqua, energia e molte altre cose utili. Intervenendo nella natura, gli uomini hanno finito per cambiarla. Certo, una parte di tali cambiamenti ha un carattere positivo, ma, con l’inizio della rivoluzione industriale gli uomini hanno aumentato la loro influenza negativa sulla natura. Gli inquinamenti spesso si estendono a larghe zone, a volte assumono dimensioni globali. Nello stato americano dell'Alaska intere regioni hanno visto trasformarsi il terreno gelato in paludi, inondando migliaia di chilometri quadrati di foreste e rendendo impraticabili strade e ponti. Mentre i ghiacciai si ritirano, con l’innalzamento delle temperature medie aumenta la siccità e la desertificazione avanza inesorabile. Emissioni di sostanze tossiche provocano la formazione del cosidetto buco dell’ozóno. Questo buco è ritenuto all’origine dell’effetto serra che sta modificando clima e temperatura terrestri. Le grandi città soffrono di smog. Le automobili con i loro motori sono diventati una delle fonti principali dell’inquinamento. Per i bisogni dell’industria vengono tagliati enormi boschi in Africa, in America del Sud, in Asia, La perdita dei boschi provoca lo squilibrio dell’ossigeno e, come risultato di ciò, aumentano le aree desertiche. In conseguenza alcune specie di animali, uccelli, pesci e piante sono già sparite о stanno sparendo. Altri problemi sono......

Words: 399 - Pages: 2

Hai for P2

...Pada percobaan “Gelombang Stasioner” praktikan diminta untuk menentukan frekuensi gelombang stationer pada tali dengan dua cara yaitu dengan persamaan Melde dan dengan metode grafik. Berdasarkan Persamaan Melde, dari percobaan dari tali 1 besar rapat massa linier yang didapatkan adalah ....... dan diperoleh frekuseni rata-rata sebesar ...... .Dari percobaan tali 2 besar rapat massa linier adalah .... dan diperoleh frekuensi rata-rata sebesar ...... . Persamaan Melde mempelajari tentang besaran-besaran yang mempengaruhi cepat rambat gelombang transversal pada tali. Gelombang tranversal adalah bentuk gelombang yang arah getarnya tegak lurus terhadap arah rambat gelombang. Apabila gelombang tersebut memiliki ujung yang tertutup maka akan menghasilkan gelombang stasioner. Persamaan Melde didapat dari gabungan rumus Laju rambat gelombang dalam tali yaitu v=Fµ dengan v sebagai laju perambatan tali, F tegangan tali, dan µ rapat massa linier tali dan juga dari frekuensi gelombang yang memiliki panjang gelombang (lamda) yaitu f=vlamda dengan f sebagai frekuensi, v laju perambatan tali, dan lamda panjang gelombang . Sehingga diperoleh persamaan Melde f=vlamda=fμ2xbar=MgmL2xbar. Dari hasil percobaan dan persamaan melde dapat dilihat bahwa semakin besar rapat linier tali maka akan cepat perambatan tali semakin kecil. Semakin besar rapat linier tali juga menyebabkan jarak antar simpul semakin kecil sehingga panjang gelombang semakin kecil. Selain itu, semakin besar massa beban maka......

Words: 341 - Pages: 2

Anatomi Fisiologi

...umbilical cord atau kita kenal dengan istilah tali pusat. Membran ekstra embrio yang lainnya adalah Allantois. Allantois berperan dalam sistem sirkulasi. Pembuluh-pembuluh darah menjadi pembuluhpembuluh darah di tali pusat (umbilical blood vessels) yang merupakan sarana transportasi darah janin dari dan ke plasenta. Chorion, bagian luar dari membran ekstra embrio, menjadi bagian plasenta dimana terjadi pertukaran gas, nutrisi, dan sisa-sisa/ sampah antara darah dengan darah ibu. c. Sirkulasi Janin Sirkulasi janin meliputi plasenta yang mulai terbentuk saat embrio benarbenar menempel (mengalami implantasi) dengan sempurna. Plasenta memiliki dua sisi, sisi janin (fetal side) dan sisi ibu (maternal side). Fetal side plasenta diperankan oleh chorion dan maternal side plasenta terdiri dari jaringan-jaringan uterin. Chorionic Vili bertemu dengan pembuluh-pembuluh darah ibu , namun demikian, sangat penting untuk diketahui bahwa darah ibu dan janin tidak akan bercampur karena proses pertukaran ini terjadi melalui membran plasma. Karbon dioksida dan sampah-sampah lain berpindah dari fetal side ke maternal side, sementara zat-zat nutrisi dan oksigen berpindah dari maternal side ke fetal side dengan difusi plasenta. Umbilical cord merapat saling berdekatan di antara plasenta dan janin. Walaupun hal ini nampaknya memungkinkan berjalannya umbilical cord dari plasenta ke usus (intestine), sebenarnya tidak demikian, tali pusat atau umbilical cord hanya terdiri dari......

Words: 5823 - Pages: 24

Prova

...protezione della salute o della morale, alla protezione della reputazione o dei diritti altrui, per impedire la divulgazione di informazioni riservate o per garantire l’autoritˆ e l’imparzialitˆ del potere giudiziario. CARTA DI NIZZA Articolo 7 Rispetto della vita privata e della vita familiare Ogni individuo ha diritto al rispetto della propria vita privata e familiare, del proprio domicilio e delle sue comunicazioni. Articolo 8 Protezione dei dati di carattere personale 1. Ogni individuo ha diritto alla protezione dei dati di carattere personale che lo riguardano. 2. Tali dati devono essere trattati secondo il principio di lealtˆ, per finalitˆ determinate e in base al consenso della persona interessata o a un altro fondamento legittimo previsto dalla legge. Ogni individuo ha il diritto di accedere ai dati raccolti che lo riguardano e di ottenerne la rettifica. 3. Il rispetto di tali regole マ soggetto al controllo di un'autoritˆ indipendente. Articolo 9 Diritto di sposarsi e di costituire una famiglia Il diritto di sposarsi e il diritto di costituire una famiglia sono garantiti secondo le leggi nazionali che ne disciplinano l'esercizio. Articolo 10 Libertˆ di pensiero, di coscienza e di religione 1. Ogni individuo ha diritto alla libertˆ di pensiero, di coscienza e di religione. Tale diritto include la libertˆ di cambiare religione o convinzione, cos“ come la libertˆ di manifestare la propria religione o la propria convinzione individualmente o......

Words: 1243 - Pages: 5

Title Lol

...ang tingin sa iba. Isa pa, ang paghimas sa tiyan ng aso samantalang nakatihaya ito ay isang mabuting pagsasanay, yamang ito ay naglalagay sa kaniya sa mapagpasakop na posisyon. Kung gumagawa ng nakayayamot na bagay ang iyong aso at ayaw nitong huminto kapag sinabi mong “No (Huwag),” subukin itong ipagwalang-bahala o iwan. Kapag tumutugon sa iyong mga utos ang aso, kinikilala na nitong ikaw ang nangangasiwa. Kung ikaw na may-ari ay hindi magtatatag ng iyong posisyon bilang lider, baka isipin ng iyong alaga na kapantay mo siya o nakatataas ito sa iyo, at maaari itong makaapekto sa kaniyang paggawi. Kung Paano Ituturo ang Simpleng mga Utos Upang maituro sa iyong aso na sundin ang kinakailangang mga utos, kakailanganin mo ng isang kulyar, tali, at mahabang pasensiya. Inirerekomenda ng isang manwal sa pagsasanay ang sumusunod: (1) Magbigay ng simple at isang salitang pautos, (2) ipakita ang inaasahang gagawin nito, at (3) agad itong papurihan kapag nagawa nito ang ipinagagawa mo. Mas mahalaga ang tono ng iyong boses kaysa sa mga salitang gagamitin mo. Kung mag-uutos ka, dapat na mariin ang tono ng iyong boses, at kung magbibigay ka ng papuri, dapat na masaya at magiliw naman ito. Hindi kinakailangan ang pisikal na pagpaparusa, tulad ng pagpalo o pagsipa. “Basta mariin kong sinasabi na ‘No,’ anupat binibigkas ito nang mahaba, upang malaman ng aso na hindi ako nasisiyahan sa ginawa nito,” ang sabi ni Marcos, ang tagapagsanay na sinipi sa pasimula. Sinabi pa niya, “Kayang......

Words: 1859 - Pages: 8

A True Leader Leads by Examples

...diberikan sehingga ibu melabelkan Along biadap. Ayah hanya mendiamkan diri ketika ibu dan Along berhujah. Along cuba memasang perangkap untuk mengenakan adiknya. Satu lagi peristiwa yang menyebabkan kemarahan ibu meluap-luap apabila rantai pusaka keturunannya putus. Ibu menuduh Along yang menyebabkan rantai itu putus tapi Along menafikannya. Along menuduh Angah yang menyebabkan rantai itu putus. Angah yang sering mengoyakkan kertas kerja ayah dan kemungkinan Angah juga yang memutuskan rantai ibu. Ayah mengamuk dan merotan Angah dengan menggunakan tali pinggang. Teriakan dan raungan Angah bergema di seluruh rumah. Along kesian mendengar raungan Angah kerana Along sendiri tidak pernah dipukul sebegitu. Sepanjang hari Along tidak mendengar suara tawa nakal Angah. Apabila malam larut Along memasuki kamar Angah yang sedang lena tidur. Along menyelak baju kurung Angah dan kelihatan garis-garis merah dan biru kesan daripada pukulan menggunakan tali pinggang oleh ayah. Along kesian dan sedih melihat keadaan Angah. Akhirnya Angah mengatakan bahawa dia menyimpan rahsia orang yang memutuskan rantai ibu. Along memeluk Angah kerana rasa terharu dan meyedari kasih sayang antara adik beradik. Tema: Konflik kekeluargaan merenggangkan hubungan kekeluargaan. Hubungan Along, Angah, ibu dan abah renggang kerana sedikit pertentangan. Along marah kepada abah dan ibu kerana sering menyebelahi Angah. Persoalan: 1. Persoalan hubungan kekeluargaan. * Contoh: Hubungan yang......

Words: 1246 - Pages: 5

Nayar

...brother’s property. There are three rituals performed by Nayar women. The talikettu kalyanam is the tali-tying ceremony which is considered a form of marriage ceremony. This ceremony is performed most commonly with multiple girls of the same matrilineal family before the time of puberty, the oldest being between eleven and thirteen. The daughter of a male member of the family who belongs to an enangar clan or who is too poor to be able to afford the costly ceremony can be placed in a separate seat and her Tali also may be tied at the same time. (Panikkar, K.M. 1918) The ceremony is held in a village and among enangar council. The kaniyan decorates the ten for the village elders. In the middle of the tent the Astamangalyam consist of a measure of paddy, some rice, a white cloth which shows purity, looking glass and cheppu which is a powder puff and a blossom of the coconut palm. Before the ceremony the girls have a oil bath. Next they are dressed with ornaments for the event. The groom dresses like a warrior with a sword. A priest or Kshatriyan lord is who ties the tali. (Panikkar, K.M. 1918) The groom has a seat of honor reserved. Once seated the groom’s feet is washed. The brides are brought into the pandal and make a pradishana which is a go round the pandal by their left three or seven times. New pieces of fine silk cloth are given and the priest ties the tali around the girl’s necks. This is followed by a huge feast which goes on for four days. On the fourth......

Words: 1433 - Pages: 6

Chosen and Job | Ian Somerhalder | Ch.17 : Viola